Spišský dejepisný spolok prvý krát oceňoval Cenou Ivana Chalupeckého

Spišský dejepisný spolok prvý krát oceňoval Cenou Ivana Chalupeckého

Spišský dejepisný spolok udelil po prvýkrát cenu Ivana Chalupeckého. Udelená bola Doc. PhDr. Jozefovi Sulačekovi in memoriam. Jeho doménou bol predovšetkým regionálny výskum, z ktorého zostavoval odborné bibliografie. Napísal viac ako 200 odborných príspevkov, je autorom a zostavovateľom približne 70 kníh. V rámci spolupráce so SNM – Múzeum židovskej kultúry sa systematicky venoval tragickým osudom židovských intelektuálov na Slovensku počas druhej svetovej vojny.

Meno Ivan Chalupecký je známe v oblasti histórie nepochybne každému. Venoval sa všeobecným aj osobitne slovenským dejinám, hagiografii a sakrálnemu umeniu. Najlepšie by o tom vedeli rozprávať členovia Spišského dejepisného spolku, ktorí ho osobne poznali a spolupracovali s ním. Zomrel pred 3 rokmi, no spolok sa rozhodol pripomínať si ho napríklad aj udeľovaním Ceny Ivana Chalupeckého a to tým odborníkom z oblasti histórie, archeológie, etnografie a umenovedy, ktorí sa pričinili svojimi publikovanými výskumami o významné objavy a vynikajúce poznatky z minulosti Spiša, alebo sa dlhodobo zaslúžili svojimi dielami o trvalý prínos pre spišskú historiografiu. Cenu budú udeľovať každé tri roky, no a prvýkrát sa tak stalo v sobotu, v Levoči. Udalosť si nenechala ujsť kolegyňa Slávka Ivančová. Najskôr si s dosluhujúcim predsedom Spišského dejepisného spolku Františkom Žifčákom pripomenuli 140. narodeniny Spišského dejepisného spolku. Aké ciele si už v tom čase, pred 140 rokmi, jeho členovia vytýčili?

Spišský dejepisný spolok prvý krát oceňoval Cenou Ivana Chalupeckého Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame