Dobré rady pre milovníkov mačiek

Dobré rady pre milovníkov mačiek

Napriek popularite mačiek sa o ich potrebách a sociálnom správaní vie pomerne málo a na rozdiel od psov sa im dostáva aj menej pozornosti. Napraviť to chceme v tomto našom poradenskom cykle, v ktorom sa postupne dozviete, čo mačkám najviac vyhovuje v rámci ich životného štýlu, ako sa s nimi napr. hrať, komunikovať, ako ich vychovávať. Dnes ale začneme rozhovorom o tom, ako by mala vyzerať základná starostlivosť o mačky. Danuša Reginová oslovila Noemu Gajdoš Kmecovú z Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, ktorá je zároveň autorkou prvého slovenského podcastu o mačkách – Mačkastu. Čo by sme teda mali vedieť predtým, než sa rozhodneme zaobstarať si mačku?

rada_macky_uvod_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pamätáte sa, ako sme sa v škole učili, že mačku domestikovali Egypťania? V roku 2004 však francúzski archeológovia objavili na Cypre hrob mačky starý 9 500 rokov. To z nej robí najstaršiu domácu mačku na svete, ktorá predbehla egyptské teórie o viac ako 4 000 rokov. Mačky každopádne patria medzi obľúbené domáce zvieratá už oddávna. Sú relatívne prítulné, nenáročné, ale aj nevyspytateľné. Dostať sa im pod kožu nie je ľahké. V tom vám chce pomôcť náš cyklus o tom, ako sa o mačky starať a ako im lepšie porozumieť. V dnešnej časti sa teda dozviete, kde ich chovať a ako zabezpečiť, aby bola naša domácnosť pre mačky praktická a bezpečná. Na čo si pritom dávať pozor v prípade, že ide o malé mača a na čo pri staršej mačke? Pýtala sa Danuša Reginová Noemy Gajdoš Kmecovej z Centra aplikovaného výskumu UVLF v Košiciach.
rada_macky_prostredie_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mačky odjakživa patrili medzi populárne domáce zvieratá. S obľubou ich chovala britská kráľovná Viktória, francúzsky kardinál Richelieu či spisovateľ Ernest Hemingway. Počas vojny, keď Nemci bombardovali Londýn, si premiér Churchill dával okrem vojenských depeší vraj zasielať aj správy o tom, či je jeho ryšavý kocúr Jock v poriadku. Skladateľ Frédéric Chopin sa mal pri komponovaní Mačacieho valčíka inšpirovať svojou mačkou a ďalší známy chovateľ mačiek – autor Mark Twain - dokonca tvrdil, že “ak by sme mohli skrížiť človeka s mačkou, človek by bol dokonalejší, ale mačka by si pohoršila.” Čo je na mačkách také fascinujúce? A ako lepšie porozumieť ich správaniu? Pýtala sa Danuša Reginová v ďalšej časti nášho cyklu výskumníčky Noemy Gajdoš Kmecovej.
rada_macky_spravanie_03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mačky, podobne ako psy, našli svoje uplatnenie aj v umení a niektoré jedince sú dnes známejšie ako ich majitelia. V dávnej minulosti sa objavovali na kresbách v jaskyniach, neskôr v knihách a na filmových plátnach. V literatúre sa napríklad stretávame s mačkou Škľabkou z Alice v krajine zázrakov, do divadla chodíme na obľúbený muzikál Cats a pri televíznych obrazovkách sa smejeme na nešikovnosti kocúra Toma či Garfielda. A to sme ešte nespomenuli legendárneho Kocúra v čižmách, ktorý rozpráva ľudskou rečou. Á propos, reč – rozumejú mačky našej reči? Dokážu rozpoznať slová? Pýtala sa Danuša Reginová vedkyne Noemy Gajdoš Kmecovej, ktorá skúma správanie mačiek a je aj autorkou 1. slovenského podcastu o mačkách – Mačkastu.

rada_macky_komunikacia_04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí Noema Gajdoš Kmecová, ktorá pôsobí v Centre aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

V predošlých častiach tejto rubriky sme si priblížili, ako by mala vyzerať základná starostlivosť o mačky. Dozvedeli sme sa už ako a kde mačky chovať, aj to, čo všetko potrebujú k svojej spokojnosti. Dnes vám v rozhovore, ktorý viedla Danuša Reginová s Noemou Gajdoš Kmecovou z Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach poradíme okrem iného aj to, ako naučiť mačku na toaletu.

rada_macky_vyziva_05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Akého veku sa dožívajú mačky? A ako u nich prebieha staroba? Dozviete sa v ďalšom pokračovaní tejto rubriky, v ktorom sa pokúsime rozlúštiť aj záhadu o tom, koľko majú mačky životov.

Viete, akého veku sa dožívajú mačky? A ako u nich prebieha staroba? Aké zmeny správania a zdravotné komplikácie sa u seniorských mačiek najčastejšie prejavujú? Dozviete sa v záverečnej časti tohto cyklu, ktorý pripravila Danuša Reginová v spolupráci s Noemou Gajdoš Kmecovou z Centra aplikovaného výskumu Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

rada_macky_staroba_06 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame