Svetový deň učiteľov

Svetový deň učiteľov

Dozaista viete, že Na Slovensku slávime Deň učiteľov 28 marca , ako spomienku na narodenie Jána Amosa Komenského, učiteľa národov. Svetový deň učiteľov, ktorý si pripomínajú učiteľa na celom svete je však 5. októbra. Svetový deň učiteľov bol vyhlásený organizáciou UNESCO v roku 1994 ako pripomienka Charty učiteľov, odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná v ten istý deň v roku 1996. Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať v istom zmysle svedectvom, ktoré nám má pripomínať aký je prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti dôležitý. My si dnes Deň učiteľov pripomenieme tak troška z umeleckého pohľadu, pretože mnohí učitelia sa angažujú aj v oblasti umenia. Košický spevácky zbor učiteľov slávi v tomto roku už svoje 75 výročie. Slávnostný výročný koncert sa konal v Štátnej filharmónii Košice, kde zbor predviedol široké spektrum sakrálnych, oratoriálnych a iných klasických skladieb. Kristína Bertičová sa o Košickom speváckom zbore učiteľov zhovárala s Pavlom Spišským, predsedom zboru.

MOZ_učiteľský zbor 01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Košický spevácky zbor učiteľov slávi v tomto roku už svoje 75. výročie. Na slávnostnom výročnom koncerte, ktorý sa konal v Štátnej filharmónii Košice, zbor predviedol široké spektrum sakrálnych, oratoriálnych a iných klasických skladieb. Dnes sa porozprávame s niektorými členmi jubilujúceho Košického speváckeho zboru učiteľov a taktiež aj so zbormajstrom. Kristína Bertičová najskôr oslovila Evu Streitová, ktorá patrí k najstarším členkám a v zbore je už od roku 1985.

MAG_učiteľský zbor 02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svetový deň učiteľov bol vyhlásený organizáciou UNESCO v roku 1994 a stanovil sa na 5. októbra ako pripomienka Charty učiteľov, odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná v ten istý deň v roku 1996. Podľa UNESCO sa Svetový deň učiteľov má stať v istom zmysle svedectvom, ktoré nám má pripomínať aký je prínos pedagógov vo vzdelávacom procese a pre rozvoj spoločnosti dôležitý.
pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame