Asistent výživy

Asistent výživy

Jedlo a stravovanie ako také, je neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Časť stravníkov zje všetko a nad jedlom sa príliš nezamýšľa, gurmáni si vedia vychutnať každú poctivú špecialitu a potom je taká skupina ľudí, ktorá sa pre zdravotné dôvody v niečom obmedzuje. Nemusí to však znamenať, že na dobré jedlo musí úplne zanevrieť. Pri dobrej informovanosti sa môžu aj ľudia s obmedzeniami dobre najesť. Stačí zvládnuť isté pravidlá a naučiť sa kombinovať potraviny a ich množstvo tak, aby neboli pre človeka zdrojom ťažkostí, ale energie a posily.

Tak ako v iných oblastiach, aj tu nám môžu pomôcť odborníci... Stretli ste sa niekedy s asistentom alebo asistentkou výživy? Ľudia túto profesiu vnímajú ešte pod niekdajším názvom „diétna sestra" a často je zaužívaný dodnes. Tento odbor študujú budúci profesionáli v tejto oblasti napríklad na Strednej zdravotníckej škole v Košiciach. Učia sa poznať fungovanie ľudského tela a ovládať pravidlá diétneho systému pri jednotlivých diagnózach. Kde sa s asistentom výživy v praxi môžeme stretnúť, ozrejmila Veronike Slaninkovej Iveta Vozárová, odborná garantka tohto študijného odboru na Strednej zdravotníckej škole v Košiciach.

sistent výživy_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Istotne sa mnohí z vás stretávate s tým, že pre niektorých členov rodiny pripravujete diétne jedlá, pretože si to vyžaduje ich zdravotný stav. Najmä na počiatku nie je pre každého jednoduché preorientovať sa na iný druh stravovania a získať prehľad v tom, ako si pripravovať primeranú stravu. Veronika Slaninková sa bola pozrieť na priebeh praktických vyučovacích hodín v kuchyni, v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Košiciach a zhovárala sa s budúcimi asistentkami výživy, ktorým sa niekde zvykne hovorievať „diétne sestry".

asistent výživy_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame