Fenomén21
Fenomén21

Svetová slovenská pražiareň kávy

Svetová slovenská pražiareň kávy

Kávoví fajnšmekri vedia veľmi dobre, že nie je káva ako káva. Za kvalitnou,  chutnou a voňavou kávou sa však neskrýva len dobrá značka, druh či krajina pôvodu, ale aj samotné praženie kávy. Vedeli ste, že aj my na Slovensku máme pražiareň, ktorá žne svetové úspechy? Za dva roky získala v Británii a Taliansku slovenská remeselná pražiareň až 23 ocenení. Najnovšie to bola dokonca zlatá medaila. Pokračuje Kristína Bertičová.

kuchyňa_káva 01

O káve  a  objavení jej účinkov kolujú rôzne príbehy. Jeden z najstarších siaha až do 9. storočia. Hovorí o mladom pastierovi kôz z Etiópie. Ten vraj zbadal, že jeho kozy boli po zjedení kávových bobúľ akési živšie. Pastier sa o tom zmienil v tamojšom kláštore. A tak tento doposiaľ neznámy plod okúsili aj mnísi. Tí však boli sklamaní jeho horkou chuťou a hodili ho do ohňa. Z upražených plodov sa však čoskoro začala šíriť lahodná vôňa. Vyskúšali si ich preto uvariť a vznikol nápoj, ktorý začali pokladať za dar od Boha, lebo im pomohol vydržať pri večernej modlitbe celé hodiny. Dnes patrí káva medzi najobľúbenejšie nápoje  sveta a mnohí si deň bez kávy nevieme ani len predstaviť. Ako si však vybrať dobrú kávu? A ako kávu uskladniť tak, aby vydržala čerstvá čo najdlhšie a nevyprchala  jej vôňa? Aj na to sa Kristína Bertičová pýtala – pri návšteve  úspešnej slovenskej remeselnej pražiarne – Jozefa Litavca.
kuchyňa_káva 02