Ponúkame vám poslucháčske recepty, tentoraz na tému huby.
Tofu guľky na hubách – podľa receptu pani Jarmily zo Sliepkoviec
250 g tofu syra
2 žemle
1 dcl mlieka
soľ
mleté čierne korenie
1 lyžica sójovej omáčky
1 vajce
škrobová múčka
olej
cibuľa
250 g šampiňónov
2 dcl zeleninového vývaru
Tofu postrúhame na hrubšom strúhadle, dáme do misky. Pridáme mlieko, namočené žemle, osolíme, okoreníme, pridáme vajce a škrobovú múčku. Vytvarujeme guľky. Na oleji speníme pokrájame cibuľu, pridáme očistené šampiňóny a podlejeme 2 dcl vývarom. Keď zmes vrie, pridáme guľky, podusíme 10 minút a omáčku zahustíme škrobovou múčkou. Podávame so zemiakmi.
Hubová polievka – podľa pani Reginy z Novej Ľubovne
cibuľa, pór
maslo
huby
zemiaky
kokosové mlieko
soľ
Nadrobno pokrájame cibuľu a pór, podusíme na masle, pridáme nakrájané huby, zalejeme vodou, osolíme, pridáme zemiaky a zahustíme kokosovým mliekom. Pred dovarením pridáme mrvenicu alebo podávame s krutónmi či opekaným chlebíkom.
Kráľovský rezeň s hubami – pani Viera z Košíc
4 bravčové (alebo kuracie) rezne
300 g húb (ľubovoľný druh)
40 g anglickej slaniny
syr Hermelín
3 polievkové lyžice oleja
cibuľa
3 vajcia
rasca
mleté čierne korenie
soľ
Rezne vyklepeme, okraje narežeme, opepríme, osolíme, na oleji z oboch strán opečieme domäkka. Huby očistíme, pokrájame na plátky a s pokrájanou cibuľou podusíme, zalejeme vajcami (necháme trochu stuhnúť, podobne ako na praženicu), dochutíme rascou. Kotletky preložíme na plech a na každú kotletu dáme hubovú „smaženičku“, položíme plátok syra a vložíme do vyhriatej rúry. Keď sa syr rozpustí, vyberieme. Podávame s chlebom alebo zemiakmi.