Špekáčiky na pive – Viera z Košíc
10 špekáčikov
Horčicu plnotučnú na potretie
2-3 cibule
250 g niva
6-8 ks kozích rohov (baranie rohy)
1,5 pohára piva
0,5 pohára kečup
Špekáčiky nadrežeme po dĺžke, potrieme horčicou, naplníme kolieskami cibule, plátkami nivy a kúskami kozích rohov. Naukladáme do pekáča, zalejeme rozmiešaným pivom s kečupom. Ak sa nám nejaké suroviny zvýšia, môžeme ich posypať na špekáčiky a dáme zapiecť na 30 min. do rúry. Podávame s chlebom.
Pikantní utopenci – Jozef zo Svidníka
1 kg kvalitné mäsové špekáčiky
½ kg cibule
20 guličiek čierne korenie
20 guličiek nové korenie
5 ks bobkový list
1 polievková lyžica soli
0,4 l ocot
0,6 vody
1-2 lyžica horčice
mletá červená paprika
1 lyžičku cukru
olivový olej
čili papričky
cesnak
Špekáčiky olúpeme, narežeme po dĺžke, horčicu zmiešame s paprikou, natrieme vnútro narezaných špekáčikov. Cibuľu nakrájame na kolieska, vodu zmiešame s octom, cukrom, soľou, čiernym a novým korením, bobkový list, olej a všetko prevaríme. Na dno zaváracej fľaše dáme cibuľu pokrájanú na kolieska, čili papričky a špekáčiky plnené v reze cibuľou. Striedavo ukladáme vrstvy cibule, špekáčikov, pridáme podľa chuti cesnak, celé čierne korenie a čili papričky. Ukončíme vrstvou cibule. Nakoniec zalejeme pripraveným nálevom vychladnutým . Fľašu uzatvoríme a aspoň 7 dní necháme dozrieť na chladnom a tmavom mieste.
Marta z Čane
K predošlému receptu pridať červenú a zelenú papriku narezanú na pásiky.
Špekáčikový šalát – Mária z Košíc
½ kg špekáčiky
4 cibule
2 lyžice olej
4 polievkové lyžice ocot
horčica
kečup
2 polievkové lyžice worchesterovú omáčka
2 polievkové lyžice voda
(soľ) vegeta
čili
½ kg špekáčiky porežeme na plátky, 4 cibule pokrájame, 2 lyžice olej, 4 polievkové lyžice ocot, horčica, kečup, 2 polievkové lyžice worchesterovej omáčky, 2 polievkové lyžice vody, (soľ) vegeta, čili. Všetko okrem špekáčikov uvaríme asi 5-6 minút, jemne opečené špekáčiky zalejeme, necháme vychladiť . Podávame bagetou, zeleninou, rožkom.