Linky pomoci sú tu pre vás

Linky pomoci sú tu pre vás

Denne poskytujú pomoc a podporu pre množstvo ľudí po celom Slovensku – dôverne, anonymne, bezpečne a nonstop. Po krízovom roku sú ich služby pre zmiernenie dopadov pandémie kľúčové. Na zvýšenie dopytu o 200 až 300 % reagovali rozšírením tímov a novými aktivitami. O projekte s názvom Linky pomoci informuje Danuša Reginová.

linky_pomoci_pocas_pandemie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Počúvali ste príspevok Danuše Reginovej o tom, ako pandémia ovplyvnila prežívanie ľudí a zvýšila dopyt po podporných linkách. Tie sú často jediným záchranným kolesom, ku ktorému sa vedia ľudia v kríze dostať. Aj preto v našom vysielaní pripravujeme cyklus o najväčších linkách pomoci pôsobiacich na Slovensku – so zámerom priblížiť dostupnú psychologickú a krízovú pomoc širokej verejnosti.

S témou bezpečia, duševného zdravia a pomoci z akútnej koronakrízy sme konfrontovaní už vyše roka. Všetci sme pocítili obmedzenia a obavy o zdravie či životy našich blízkych. Zložitá doba sa prejavila aj výrazným zvýšením dopytu po pomoci bezplatných liniek. Na ich aktivity a dôležitosť v súčasnej situácii chce upozorniť náš rozhlasový cyklus o najväčších linkách pomoci na Slovensku. V priebehu týždňa postupne predstavíme päť liniek, ktoré poskytujú poradenstvo v oblasti duševného zdravia rôznym cieľovým skupinám. Dnes začneme Linkou dôvery Nezábudka, ktorú prevádzkuje OZ Liga za duševné zdravie. Viac už Danuša Reginová.

pondelok_linka_dovery_nezabudka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náročná pandemická doba zásadným spôsobom ovplyvnila prežívanie ľudí a prejavila sa aj výrazným zvýšením dopytu po pomoci bezplatných liniek dôvery. Na Slovensku ich pôsobí niekoľko a my vám ich počas tohto týždňa postupne predstavujeme, so zámerom priblížiť dostupnú pomoc všetkým, ktorí to potrebujú.
Dnes sa Danuša Reginová zamerala na činnosť Občianskeho združenia IP-čko, ktoré prevádzkuje až tri linky pomoci. 

utorok_krizova_linka_IPcko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podporné a krízové linky majú dôležité miesto v sieti služieb pomoci obyvateľom. Pomáhajú zmierňovať negatívne dopady pandémie a prispievajú aj k systémovej zmene v oblasti prevencie duševného zdravia. V našom vysielaní vám preto počas tohto týždňa ponúkame sériu príspevkov o najväčších linkách pomoci na Slovensku, ktoré poskytujú ľuďom podpornú komunikáciu, odborné poradenstvo, ale aj krízovú intervenciu. Niektoré z nich, ako napríklad Linka pomoci obetiam násilia, aj právne služby a poradenstvo pri riešení praktických vecí spojených s akútnou situáciou. Téme sa venuje Danuša Reginová.

streda_linka_pomoci_obetiam_nasilia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa vám postupne predstavujeme najvyhľadávanejšie linky pomoci na Slovensku, ktoré pomáhajú zmierňovať negatívne dopady pandémie nielen u dospelých, ale aj u detí. Dnes vám priblížime práve fungovanie Linky detskej dôvery. Jej poslaním je pomáhať najmä deťom, ktoré sú ohrozené násilím alebo inou formou sociálnej patológie. Linka je tu však pre deti a mladých ľudí i vtedy, keď sa potrebujú porozprávať či poradiť o problémoch, ktoré ich trápia aj v súčasnej situácii. Viac už Danuša Reginová.

stvrtok_linka_detskej_dovery Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Linka detskej dôvery, ktorú sme vám pred chvíľou predstavili, je jednou z troch detských liniek na Slovensku. Okrem nej funguje aj Linka pomoci ohrozeným deťom a tiež najväčšia celoslovenská linka pre deti a mladých ľudí s názvom Linka detskej istoty.

Pandémia COVID-19 mala a naďalej má významný vplyv na svet, v ktorom žijeme. Jej sekundárne dopady doliehajú aj na deti a mladých ľudí. Mnohí z nich boli zbavení podporných sietí a vystavení zvýšenému riziku, vrátane zlého zaobchádzania, domáceho násilia a sexuálneho zneužívania. Pri poskytovaní pomoci deťom v kríze a zmierňovaní negatívnej záťaže na ich duševné zdravie, zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu práve detské podporné linky. Jednou z najvyhľadávanejších na Slovensku je práve nonstop Linka detskej istoty, ktorú nám v nasledujúcich minútach predstaví Danuša Reginová.

piatok_linka_detskej_istoty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame