12. ROČNÍK KZP 1996

12. ROČNÍK KZP 1996

12. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 1996

Uskutočnil sa 29. novembra 1996. Hneď na úvod treba poznamenať, že do histórie sa zapísal ako jeden z najúspešnejších, nakoľko priniesol pre súčasnú slovenskú populárnu hudbu výrazné osobnosti. Skupinu No Name so spevákom a textárom Igorom Timkom a známeho hudobníka, v súčasnosti spolupracujúceho na rôznych projektoch so slovenskými médiami, Mariana Čekovského.
 
Po úvodnej zvučke nasledovala prvá z deviatich súťažných piesní. Autor a interpret M. Šesták zložil skladbu s názvom S tebou i bez teba. Jeden z mladíkov súťaže sa predstavil sviežou skladbou s novým „soundom“ a príjemným spevom, čím ulahodil všetkým prítomným v sále.
Známy autor T. Nemeš spolu s D. Turiničom napísali skladbu s názvom Mať svoju tvár. „Funková“ skladba, v interpretácii Drahoslavy Chejnovskej dodala ďalší „šmrnc“ súťažnému ročníku, ako bolo spomenuté ohľadne autora hudby už niekoľkokrát.
 
V poradí tretia skladba s názvom Povrchné zranenia hosťujúcich autorov M. Csekyho a R. Rusiňáka priniesla pomalú „kantilénovú“ pieseň v podaní speváka Jozefa Ivašku. Spev spomínaného interpreta bol síce kvalitný, avšak celkový dojem v porovnaní s ostatnými súťažiacimi stráca na aktuálnosti.
Pravidelný účastník súťaže - skupina Exact, sa opäť prezentovala prepracovanou „muzikou“ v piesni Vášnivý príbeh. Energiou „nabitá“ skladba s výbornou speváčkou Jeanette Surgentovou priniesla najmä hudobným „fajnšmekrom“ kopec kvalitnej hudby, popretkávanej sólovými „výpadmi“ gitary a hammondu.
 
Známy autor I. Hudáček napísal skladbu s názvom Ty a ja. Ako interpreta si vybral známeho J. Vančíka, ktorý precíteným prejavom vystihol autorovu myšlienku a postaral sa o celkovo druhé miesto v konkurencii ostatných autorov a interpretov.
Jedna z „rekordérok“, čo sa týka počtu štartov na festivale - S. Hanzlová interpretovala skladbu E. Švába a Z. Laurinca s názvom Dnes je super deň. Komerčne ladená pieseň, akoby na mieru „ušitá“ spomínanej speváčke vhodne spríjemnila súťažný večer v košickom Jumbo centre.
 
Autor Štefan Szanislo prispel do festivalu skladbou v štýle dancefloor s názvom Návrat. Po kvalitatívnej stránke sa nedá hovoriť v superlatívoch, rapové „vsuvky“ a spev Mikuláša Kizmana boli tiež na priemernej úrovni.
V úvode spomínaný M. Čekovský ponúkol skladbu s názvom Podnájomník. Pieseň, evidentne písaná pre speváčku V. Konečnú, znesie prísne kritériá harmonickej práce autora, nehovoriac o vynikajúcom aranžmáne, prispôsobenom spomínanej muzikálovej interpretke. Právom získala tretie miesto a „naštartovala“ postupný vzostup autora v našej hudobnej „brandži“.
 
S poslednou súťažnou piesňou s názvom Môj kamoš sa predstavila mladá košická skupina No Name. Spevák skupiny I. Timko vsadil na klasický melodický rock a najmä na silu textu, ktorý prináša spomínanej formácii veľký úspech do dnešných dní. Tieto atribúty a v neposlednom rade suverénny spevácky výkon vyniesli skupine v aktuálnom ročníku festivalu KZP prvé miesto.
 
Po odznení záverečnej súťažnej piesne nasledovalo tradičné vystúpenie hostí programu - speváčky Dary Rolins a skupiny Sweet Sixteen.
 
O deň neskôr - 30. novembra 1996 sa uskutočnil Galaprogram laureátov 12. ročníka súťaže spoločne s hosťami večera Marií Rottrovou a Bercom Balogom.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame