17. ROČNÍK KZP 2001

17. ROČNÍK KZP 2001

17. ROČNÍK PESNIČKOVEJ SÚŤAŽE KZP 2001

Uskutočnil sa 20. októbra 2001. Kvôli obrovskému záujmu zo strany autorov a interpretov pristúpili organizátori k zvýšeniu počtu účastníkov finálového večera na 12. Žánrovo rôznorodé skladby opäť potvrdili neodškriepiteľnú opodstatnenosť festivalu a poukázali na nedostatok podobných akcií na Slovensku.
 
Ako prvú si diváci v Estrádnej sále Jumbo centra vypočuli zvolenskú skupinu Credo s piesňou Michala Michelčíka - Priateľ. Svieži beat ponúkol divákom jednoduchú stavbu skladby, založenú na nenáročnom texte a hudbe podporenej spevom autora.
 
Skupina Edison Noside Club sa predstavila aj na predchádzajúcom ročníku festivalu. Po roku sa dalo konštatovať, že speváčka skupiny získala na istote prejavu, čo výrazne prospelo celej formácii z Michaloviec. Rocková skladba Človek zviera v miernom tempe priniesla zaujímavý refrén a text, zameraný na medziľudské vzťahy.
Kombináciu štýlov funk a R&B predstavila skupina Okoloidúci v skladbe Antona Nálepku s názvom Drogman. Výborný „sound“ prekvapil všetkých hudobníkov „fajnšmekrov“ kvalitnou nahrávkou, textom a v konečnom dôsledku aj veľmi „pohodovo“ zvládnutým spevom interpreta, náročným najmä po rytmickej stránke. Skupina pricestovala na festival zo Spišskej Belej.
 
Pieseň s názvom Život za to stojí, predstavil autor a interpret v jednej osobe - Jaroslav Závodský zo Senice. Mladý umelec si pripravil „unplugged“ skladbu v „pesničkárskom“ duchu, ale moderný spev, trocha pripomínajúci interpretáciu Roba Grigorova v spojení s kvalitným sprievodom, svedčil o jasnej kvalite autora. Za tento výkon si odniesol zo súťaže druhé miesto.
 
Skupina Pohoda z Banskej Bystrice sa na aktuálnom súťažnom ročníku prezentovala so skladbou Gramofón. Autor piesne Ľuboš Môcik napísal akordicky jednoduchú skladbu s príjemným textom, podporenú interpretáciou speváčky Zuzany Lešťákovej. Skupina už mala v tom čase „za sebou“ niekoľko vystúpení, medzi iným ako predkapela Petra Nagya.
 
V súčasnosti známy spevák, víťaz súťaže Slovensko hľadá Superstar - Peter Cmorík, vystúpil ako šiesty v poradí s vlastnou skladbou Odpustenie. V sprievode skupiny Airoplane si mali možnosť diváci vypočuť typický rukopis autora, podporený najmä klávesovými nástrojmi a výborným spevom. Je zaujímavé, že tento mladý interpret získal popularitu až o päť rokov neskôr, napriek nespornej kvalite jeho vokálneho prejavu a sprievodnej skupiny.
 
Autor a interpret Ľuboš Medveď sa podobne ako spomínaný P. Cmorík prezentoval jedinečným speváckym výkonom v skladbe s názvom Daj mi nádej. Výborne disponovaný interpret z Bratislavy mal v tom čase „na konte“ viacero úspechov, napr. Cenu poslucháčov Rock FM rádia na Rock FM feste 1997 so skladbou Poďme sa hladkať.
 
Na aktuálnom ročníku nechýbali ani predstavitelia štýlu punk rock. Jednými z nich boli členovia skupiny Vanilla Club z
Bratislavy s piesňou Na teba nemyslím. Žánrovo nápadne podobná hudba ako tvorba skupiny Iné Kafe „žala“ úspechy najmä na klubovej úrovni a napriek tomu, že v roku 2001 „fungovala“ len niečo vyše roka, mala za sebou viac ako 70 koncertov v troch krajinách Európy. Za svoj výkon si skupina odniesla umiestnenie na „bronzovom“ stupienku.
Košická formácia Štvorka zaspievala pieseň s názvom Mám. Nakoľko v skladbe prevládajú striedavo mužské i ženské vokály a pieseň je nahraná bez bicích nástrojov, má charakter „kresťanského“ zoskupenia, napriek svetskému textu. Snaha o pôsobivé vokály vyznela skôr rozpačitým dojmom kvôli viacerým intonačným nepresnostiam.
 
Ďalšou punk rockovou skupinou na festivale bola kapela 220 v tieni. Pieseň Dvaja amíci sa zaoberá negatívnym postojom k príslušníkom amerického národa, avšak vzhľadom k uvedenému hudobnému štýlu prístupným spôsobom. Po „muzikantskej“ stránke je skladba typicky „nadupaná“, s menej výrazným spevom interpreta.
 
Víťazom 17. ročníka súťaže sa stal autor a interpret Andy Ďurica s piesňou Keď v nás prší. Autor si na hosťovanie pozval víťazku súťaže Talent night 2001 - Viktóriu Bodnárovú, s ktorou vytvoril v skladbe duet. Moderný „sound“ piesne predurčil úspešný debut skladby a ako prvý v histórii súťaže získal A. Ďurica možnosť nahrávania svojho premiérového CD v regionálnom štúdiu Rádia Regina. Dnes patrí spomínaný interpret do širšej slovenskej „špičky“ spevákov populárnej hudby.
 
Poslednou súťažnou piesňou s názvom Hypermarket, v podaní skupiny Smola a hrušky zo Spišskej Novej Vsi, bola ukončená súťažná časť ročníka. Do tretice punk rocková formácia venovala text piesne aktuálnej téme, po hudobnej stránke však ešte cítiť mierne intonačné nedostatky „frontmana“ skupiny a autora piesne Jozefa Kramára.
 
Po krátkej prestávke nasledovalo vystúpenie hostí večera - víťazky z predchádzajúceho ročníka E. Angyalovej, po ktorej vystúpila „odchovankyňa“ festivalu B. Dubasová. Vrcholom programu bolo exhibičné vystúpenie domácej skupiny No Name.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame