Anglikáni

Anglikáni

Pohreb kráľovnej Alžbety II. sa zaradil medzi najsledovanejšie televízne prenosy v dejinách. Ak ste v pondelok sledovali aj vy poslednú rozlúčku s britskou panovníčkou dozaista Vám neuniklo, že okrem kráľovských ceremónií sa konali aj zádušné bohoslužby v anglikánskom obrade. O tom, na akých pilieroch samotná Anglikánska cirkev stojí sa dozviete už po pesničke – v príspevkoch Martiny Vaškovej a v návrate k nedeľňajšej relácii BM..

Anglikánska Cirkev existuje od 16. storočia. Založil ju anglický kráľ Henrich VIII., ktorý žiadal pápeža o anuláciu jeho manželstva s Katarínou Aragónskou. Pápež jeho žiadosti ale nechcel vyhovieť, na čo kráľ zareagoval tzv. Zákonom o zvrchovanosti, ktorým vyhlásil odtrhnutie cirkvi v Anglicku od Svätej stolice a zanedlho sám seba vyhlásil za hlavu cirkvi v Anglicku. Takto v roku 1534 vznikla Anglikánska cirkev. Asi je zjavné, že pred stáročiami sa Katolíkom v Anglicku nežilo dobre. Dnes je už situácia iná. A Martine Vaškovej to potvrdila aj provinciálna predstavená rehoľného rádu Congregatio Jesu na Slovensku – sestra Agnes Jenčíková, ktorá v Anglicku istý čas pôsobila.
anglikani_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V krajine, ktorej bola ešte donedávna hlavou Spojeného kráľovstva i Anglikánskej Cirkvi panovníčka Alžbeta II. – žila 3 roky aj súčasnáprovinciálna predstavená rehole Congregatio Jesu na Slovensku sestra Agnes Jenčíková. Anglikáni vnímajú zakotvenosť jednak v protestantskej tradícii, s ktorou ich spája neuznanie autority rímskeho pápeža, ako aj v katolíckej tradícii, s ktorou si ponechali napr. hierarchické usporiadanie, liturgické rúcha, či sviatostnú teológiu.

Navyše Anglikánska cirkev od roku 1992 povoľuje kňazské a od roku 2015 aj biskupské svätenie žien, na čo niekoľko desiatok anglikánskych kňazov reagovalo odchodom do Katolíckej cirkvi. Martina Vašková sa v rozhovore s rehoľnou sestrou Agnes Jenčíkovou dotkla aj tejto témy.

anglikani_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame