150 rokov Východoslovenského múzea v Košiciach

150 rokov Východoslovenského múzea v Košiciach

Tri roky ste v tomto čase počúvali náš seriál Šľachtické rody na východe Slovenska. Pri histórii ostaneme aj v tomto roku, ale od ľudí prejdeme k predmetom a inštitúcii, ktorá v tomto roku oslávi 150. výročie založenia a nepretržitej činnosti. Náš seriál venujeme 150. výročiu založenia Východoslovenského múzea v Košiciach. Postupne si pripomenieme jeho históriu, ale po celý rok budeme hovoriť o jeho zbierkach – pokladoch, ktoré múzeum zachovalo pre ďalšie generácie. Máme na to celý rok, tak dnes začnime spomínanou históriou. Jana Pataráková sa o nej zhovárala s historikom Róbertom Pollákom.

VSM história 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše rozprávanie o histórii vzniku 150-ročného Východoslovenského múzea v Košiciach a jeho predchodcu, Hornouhorského múzejného spolku, sme skončili pri bratoch Klimkovičovcoch, ktorí boli aj riaditeľmi tejto inštitúcie. Teraz si prejdeme históriou až do dnešných dní. Jana Pataráková sa o nej zhovárala s historikom Róbertom Pollákom.

VSM história 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 1872 by nebolo vzniklo dnešné Východoslovenské múzeum, keby vzdelaní ľudia tej doby nevedeli, že čosi by po nich malo ostať aj do budúcnosti. A navyše pochopili, že doma nemôžu mať všetko, a tak to, čo zozbierali po svete aj doma, štedro darovali múzeu, ktoré zriadili. Kto boli títo ľudia? Jane Patarákovej tých najvýraznejších pospomínal historik Róbert Pollák.

VSM zakladatelia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pečať Jozefa Poláka v histórii Východoslovenského múzea bola asi najvýraznejšia, no bohužiaľ predčasne ukončená. Prišli aj ďalší, v ťažkých dobách pre spoločnosť aj pre múzeum. Jana Pataráková sa naďalej zhovára s historikom Róbertom Pollákom, nateraz posledným riaditeľom múzea.

VSM pokračovatelia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame