O homofóbii

O homofóbii
Prejavom podpory za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transsexuálnych ľudí sú vo svete pochody - tzv. gay pride; u nás je tento pochod známy ako Dúhový Pride. Konajú sa vždy v júni, čo má svoj historický pôvod. Hovorí ľudsko-právny aktivista so zameraním na LGBT komunitu Róbert Furiel:

O homofóbii 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie zakazuje Charta základných práv Európskej únie, aj náš Antidiskriminačný zákon. Na Slovensku je napríklad spáchanie násilného trestného činu z dôvodu sexuálnej orientácie obete považované za osobitný motív konania, ktorý umožňuje vyššiu trestnú sadzbu. Osoby s inou ako heterosexuálnou orientáciou sa u nás stále stretávajú s nepochopením, odmietaním a strachom zo strany verejnosti i ich bezprostredného okolia. O tzv. homofóbii sa Andrea Feciková zhovárala s ľudsko-právnym aktivistom so zameraním na LGBT komunitu Róbertom Furielom:

O homofóbii 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripomeňme, že Parlamentné zhromaždenie rady Európy v roku 2010 vyzvalo európske štáty, aby zaručili „právne uznanie partnerstiev rovnakého pohlavia len vtedy, ak ho pripúšťajú vnútroštátne právne predpisy“. A zároveň poskytli možnosť „spoločnej rodičovskej zodpovednosti“ pre deti každého z partnerov „s ohľadom na záujmy detí“.

Andrea Feciková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame