Rod Csáky

Rod Csáky

V erbe majú od polovice 18.storočia uťatú hlavu Turka ako jasné znamenie čím sa vyznamenali. Rod Csáky prežil slávu aj na našom území, dokonca vládol zo Spišského hradu, a tak o ňom bude štyri týždne reč v našej rubrike. Jana Pataráková sa o histórii rodu Csáky a ich príchode na naše územie rozprávala z historičkou Máriou Novotnou:

rod Csáky 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pôvodne sedmohradský rod Csáky prežil slávu aj na našom území. Vládol zo Spišského hradu, lebo bol verný Habsburgovcom, ale... Najslávnejšia éra rodu je z časti spojená s časom spojenia Csákyovcov s Rákoczim. Jana Pataráková sa o tejto časti histórie rodu Csáky rozprávala z historičkou Máriou Novotnou:

rod Csáky 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takže nielen boje, ale aj vzdelávanie, rozvoj poľnohospodárstva či zaujímavá architektúra na Spiši, aj to je prínos Csákyovcov

Šľachtický rod Csáky pôsobil na Spiši, ale nielen na veľkom Spišskom hrade. Ten sa jedného dňa stal nepohodlným, a tak sa pobrali do podhradia a zanechali nám tu krásne kaštiele. Ale aj stopy v histórii významnými osobnosťami v Uhorských dejinách. Jana Pataráková sa o slávnych členoch rodu Csáky rozprávala z historičkou Máriou Novotnou:

rod Csáky 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šľachtický rod Csáky bol významným rodom, ktorý ovplyvnil tvár Spiša. Aj oni však rôznym spôsobom z územia dnešného východu Slovenska odišli, alebo boli nútení odísť. Jana Pataráková sa o osudoch rodu Csáky rozprávala z historičkou Máriou Novotnou:

rod Csáky 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

...a podľa včerajších správ Gróf Moritz Csáky daroval Slovenskej republike vyše sto umeleckých diel nevyčísliteľnej hodnoty. Ministerstvo kultúry SR spresnilo, že ide o obrazy, kazetu na šperky a predmety umeleckého remesla s erbom Csákyovcov prezentujúce históriu aristokratického rodu.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame