Čo tu zostalo po Andrássyovcoch

Čo tu zostalo po Andrássyovcoch

Šľachtický rod Andrássy patril medzi najbohatšie a najvplyvnejšie rody v Uhorsku. Čo nám po nich ostalo do dnešných čias v jednom z ich kaštieľov v Betliari a na hrade Krásna Hôrka, o tom budeme hovoriť s historikmi nasledujúce štyri týždne. Jana Pataráková sa najskôr zhovárala s riaditeľkou Múzea Betliar Timeou Mátéovou: 

čo ostalo Andrássy 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa zamyslíme nad tým, aké vydrancované a aj zničené či zbúrané ostali šľachtické sídla na východe Slovenska, je zázrakom, že kaštieľ Betliar ostal stáť aj so všetkým, čo v ňom bolo. Dokonca aj so šperkami po Andrássyovcoch. Jana Pataráková sa s riaditeľkou Múzea Betliar Timeou Mátéovou zhovárala o najkrajších z nich:

čo ostalo Andrássy 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Úradné dokumenty sú večné! Sú tu dnes a boli aj pred storočiami, keď určovali vlastnícke vzťahy i medzi uhorskými šľachticmi. Aj Andrássyovci mali na svoje majetky „papiere“. Cenili si ich, opatrovali, a tak ich môžeme študovať i dnes. Jane Patarákovej o listine vlastníctva porozprával správca Andrássyovskej knižnice, historik Matúš Molnár: 

čo ostalo Andrássy 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Knihy boli kedysi oveľa väčším bohatstvom ako dnes. Nemohol si ich dovoliť každý, a tak obrovská knižnica v Kaštieli Betliar svedčí o spoločenskom statuse svojich majiteľov rovnako ako o ich rozhľadenosti. Navyše, akoby zázrakom sa zachovala do dnešných dní a stále vydáva svoje svedectvá. Jana Pataráková sa o knižných pokladoch zhovárala so správcom Andrássyovskej knižnice, historikom Matúšom Molnárom:

čo ostalo Andrássy 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame