Čo zostalo po Raiszovcoch

Čo zostalo po Raiszovcoch

Hrad Ľubovňa je dostatočne veľkou pripomienkou zašlej slávy šľachtických rodov, ktoré hrad obývali a zveľaďovali, a my sa dnes pristavíme pri jednom z nich. Šľachtický rod Raisz obýval hrad v rozpätí rokov 1825 - 1880 a dodnes to dokumentujú obrazy, listiny, ale aj osobné predmety, ktoré po nich na hrade doteraz nájdeme. Ako sa tam zachovali alebo vrátili späť - o tom nám celý mesiac v našej rubrike bude rozprávať historik Dalibor Mikulík, pýtala sa Jana Pataráková:

čo ostalo Raisz1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

1. Juraj Félix Raisza - majiteľ hradu Ľubovńa 1827 - 1880_460 px.jpg

Juraj Félix Raisza - majiteľ hradu Ľubovńa 1827 - 1880

Šľachtický rod Raisz si začiatkom 19. storočia kúpil Hrad Ľubovňa na inzerát a z ich portrétov vieme, ako hrad v tom čase vyzeral. Dnes sa v našej rubrike dozviete čosi viac o dokumentoch, ktoré ostali po rode Raisz a dokumentujú ich majetok, tituly, ale aj vďačnosť poddaných. Viac sa dozviete od historika Dalibora Mikulíka, ktorého sa pýtala Jana Pataráková:

čo ostalo Raisz2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

erb_460px.JPG

Hrad Ľubovňa síce nie je hotel, ale v čase, keď patril rodu Raiszovcov, mali na hrade hosťovskú knihu. Pretože sa zachovala do dnešných dní, poskytuje zaujímavé informácie a nezvyčajné čítanie. Viac o šľachtickom rode a návštevníkoch ich hradu sa dozviete od historika Dalibora Mikulíka, ktorého sa pýtala Jana Pataráková:

čo ostalo Raisz3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

freska_erb_460px.JPG

Hradní páni hradu Ľubovňa v 19. storočí, šľachtický rod Raisz, ho síce nevlastnili dlho, ale stopy po nich nájdeme v hradných expozíciách aj dnes. Už sme hovorili o portréte hradného pána, vzácnych listinách či knihe návštev a dnes nastal čas, aby trochu rinčali zbrane a ohurovali vynálezy. Jana Pataráková sa pýtala historika Dalibora Mikulíka:

co ostalo Raisz4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

mec_460 px.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame