Dobré spôsoby sa stále nosia

Dobré spôsoby sa stále nosia

Čo je etiketa a ako funguje zákon spoločenskej významnosti

Určite sa Vám, milí poslucháči, stalo, že ste sa dostali do situácie, keď ste si neboli istí, ako sa na spoločenskú udalosť vhodne obliecť, prípadne kto komu pri stretnutí podáva ruku alebo ako správne niekoho osloviť. Dobré spôsoby sa stále nosia, a to aj v dnešnej uponáhľanej dobe. Eva Peknušiaková vám v rozhovoroch s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou počas letných mesiacov priblíži nielen tie bežné, ale aj výnimočné zásady spoločenského správania. Na úvod si povieme, čo je etiketa a ako funguje zákon spoločenskej významnosti:

DSSN_jul_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Ak je žena mladšia a pán starší

Dobré spôsoby sa stále nosia. Veríme, milí poslucháčmi, že je tomu naozaj tak a zároveň, že Vám rovnomenná rubrika pripomenie niektoré zásady spoločenského správania či odhalí aj niečo nepoznané. Eva Peknušiaková sa bude počas letných mesiacov zhovárať s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou, aby spoločne oprášili dobré spôsoby, na ktoré, občas, každý z nás zabudne.

V prvej časti sme si vysvetlili, čo je to etiketa, ale aj to, o čom hovorí zákon spoločenskej významnosti. Už vieme, že väčšia úcta sa neprejavuje len starším, ale aj ženám a na pracovisku aj nadriadeným. Život nám však vie pripraviť rôzne situácie, niektoré sú úsmevné, no v niektorých by bolo dobré poznať pravidlá. Ako je to v prípade, ak je žena mladšia a pán starší? Komu prináleží väčšia spoločenská významnosť?

jul_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oslovenia

obré spôsoby sa stále nosia je názov našej novej letnej rubriky, v ktorej sa Eva Peknušiaková zhovára s odborníčkou na etiketu Annou Máriou Petruškovou. V predchádzajúcej časti sme si na príkladoch vysvetlili, ako funguje zákon spoločenskej významnosti v praxi. Kto sa komu zdraví ako prvý, či kto komu pridrží dvere pri vstupe do miestnosti.

Dnes sa budeme venovať osloveniam. Možno si poviete, že ide o úplne samozrejmú vec, ale nemusí tomu byť tak v každej situácii. Často poznáme len priezvisko daného človeka. Aj my sami sa v telefóne predstavíme iba priezviskom. Správne by sme mali poznať a používať krstné meno aj priezvisko. Rovnako má množstvo ľudí rôzne tituly či zastáva rozličné funkcie. Je toho naozaj veľa, ale aby sme v tom mali poriadok, začneme so všeobecnými osloveniami. Pri mikrofóne Evy Peknušiakovej vysvetľuje Annamária Petrušková:

DSSN_jul_03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pozdravy

Koľkokrát ste sa, milí poslucháči, dnes už pozdravili? Iste, závisí to od toho, či trávite deň doma alebo v práci. V každom prípade sa asi zhodneme na tom, že minimálne raz či dvakrát ste dnes už vyslovili úplne bežné „dobrý deň" či „ahoj". Usmiali ste sa pri tom, prípadne podali známemu ruku alebo ste zostali len pri slovách?

Na to všetko Vám dnes ponúkne odpoveď Eva Peknušiaková, ktorá sa o pozdravoch a ich rôznych formách porozprávala s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou.

Tak teda, prajeme vám dobrý deň, milí poslucháči a príjemné počúvanie rubriky Dobré spôsoby sa stále nosia.

DSSN_jul_04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pozdravy 2

Pri pozdravoch zostaneme aj v dnešnej časti rubriky. Hoci ide o takú samozrejmú súčasť nášho života, možno o pozdravoch a ich zásadách nevieme úplne všetko. Neisto sa môžeme cítiť, ak sa napríklad s niekým zoznamujeme. Vtedy sa predpokladá, že okrem slovného pozdravu dotyčnej či dotyčnému podáme ruku, prípadne naznačíme bozk na líce - lenže, je to vhodné? Zaujímavá situácia nastáva aj vtedy, keď na niekoho narazíme v krátkej chvíli opakovane, napr. na chodbách školy či úradu. Je potrebné pozdraviť sa zakaždým? Eve Peknušiakovej na túto a ďalšie otázky odpovedala odborníčka na etiketu Annamária Petrušková.

DSSN_jul_05 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dress code - pravidlá obliekania

K dobrým spôsobom nepatrí len znalosť zákona spoločenskej významnosti, ako sa uplatňuje v praxi či to, ako koho osloviť, aby sme boli taktní. Etiketa v mnohých prípadoch určuje aj tzv. dress code, teda súbor pravidiel spoločenského obliekania. Samozrejme vieme, že do divadla nepôjdeme v bežnom dennom oblečení, aj keď pravidlá sa v súčasnosti uvoľňujú, no možno až priveľmi. Dnes sa Eva Peknušiaková v rubrike Dobré spôsoby sa stále bude zhovárať s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou o aktuálnom letnom oblečení. Aké základné pravidlá teda platia?

DSSN_august_01 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dress code 2

V dnešnej časti rubriky Dobré spôsoby sa stále nosia sa ešte vrátime k obliekaniu sa na rôzne spoločenské udalosti počas letných mesiacov. Pripomeňme si, na čo nám slúži dress code alebo teda súbor pravidiel spoločenského obliekania sa. V prvom rade musíme vedieť, na akú spoločenskú udalosť ideme, či nám pozvánka na túto udalosť predpisuje konkrétne oblečenie alebo je jeho výber na nás. Tým ako sme oblečení vyjadrujeme nielen postoj k danej spoločenskej udalosti, ale aj úctu nášmu hostiteľovi. Eva Peknušiaková sa o vhodnom spoločenskom oblečení počas horúcich letných mesiacov zhovárala s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou:

DSSN_august_02 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Priame a sprostredkované predstavenie

V tohto týždňovej časti rubriky Dobré spôsoby sa stále nosia sa opäť vrátime k zákonu spoločenskej významnosti. Ním sa totiž riadia viaceré pravidlá etikety všedného dňa. Výnimkou nie je ani predstavovanie, ktoré môže byť dvojaké.Buď v spoločnosti predstavujeme sami seba a ide o tzv. priame predstavovanie alebo niekto predstavuje nás, v tom prípade ide o sprostredkované predstavovanie.Eva Peknušiaková sa o tomto akte spoločenského styku rozprávala s odborníčkou na etiketu Annoumáriou Petruškovou:

DSSN_august_03 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vykanie a tykanie

Dnes nás čaká záverečná časť našej letnej rubriky. S predstavovaním, o ktorom sme sa v rubrike Dobré spôsoby sa stále nosia rozprávali minulý týždeň, súvisí aj problematika vykania a tykania. Človeku, s ktorým sme sa práve zoznámili, spravidla vykáme, avšak pri spoločenskom styku môže dôjsť k rôznym situáciám, pri ktorých si nemusíme byť istí. Vždy je však dobré myslieť na zákon spoločenskej významnosti, ktorý aj v tomto prípade určuje, kto navrhuje tykanie. Vysvetľuje odborníčka na etiketu Annamária Petrušková:

DSSN_august_04 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame